Muj denMiroslav Zigáček je absolventem Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze. Od roku 2004 pracuje v oddělení auditu společnosti Deloitte, aktuálně na manažerské pozici. Ve volných chvílích se věnuje své rodině a péči o rodinnou vinici na jižní Moravě.

5:15 – 5:30 Vstávám – někdy podle budíku, ale v posledních měsících jako spolehlivý budík funguje naše malá dcerka. Úsměv miminka je po ránu jako pohlazení po duši. Následuje přebalení, převlečení a snídaně dcery, se kterou se snažím manželce maximálně pomoci, pak moje snídaně a vyrážím autem do kanceláře v Brně. Od ženy dostanu pusu na cestu a ovocnou svačinu. Cesta mi trvá cca 40 minut. Rád jsem v kanceláři před 7. hodinou – v zimě i létě. Člověk se tak vyhne kolonám v dopravě a v  letních dnech není ještě tolik horko.Miroslav Zigáček

Pokud nejedu do brněnské kanceláře, pak obvykle vyrážím ke klientům, které mám rozesety v různých koutech naší země, například na Hané, v Jeseníkách, na Vysočině, v jižních nebo západních Čechách. Naši klienti nejsou jen ve městech, kde máme kanceláře, a tak abychom zkontrolovali účetnictví klientů, musíme za nimi vyrazit. Kromě zdokonalení řidičských dovedností v různém terénu a za různých místně-specifických klimatických podmínek tak člověk pozná i různá města, vesnice, statky či průmyslové zóny. Cestování je tedy podstatným rysem práce v auditu. Občas mířím po „vyzývavé“ D1 eventuálně vlakem do Prahy na školení, náborovou či společenskou akci nebo interní schůzi.

7:00 – 8.30 Doba, kdy mám relativně největší klid na práci, předtím než klienti a kolegové rozezvoní můj telefon a než se zaplní kancelář kolegy auditory, kteří zrovna nejsou někde na cestách, ale hlavně právníky a daňovými poradci. Při cestě pro vodu nebo čaj nahlédnu do novin, na nástěnku, do příchozí korespondence, dozvím se od kolemjdoucích kolegů žhavé novinky – pravdivé i ty, které se zatím ještě nestaly (znáte to – kdo, kdy s kým, zvířátka, recepty, atd.).

8.30 – 11.00 Probíhá dopolední „fičák“. Řeším telefonáty – klient něco potřebuje. Dojednávám schůzky a následně posílám všem zúčastněným termíny do kalendáře. S kolegou po telefonu diskutuji stav právě probíhajícího auditu u klienta. „Naháním“ kolegy z ostatních oddělení, abych zjistil, jak se má jejich projekt u jiného mého klienta. Reviduji práci, kterou kolegové auditoři provedli u dalšího klienta v minulém týdnu. Odpovídám na zvídavé otázky mých nadřízených – partnerů a ředitelů. Napříč oddělením koordinuji postup v rámci aktuálního projektu. Sepisuji odborné stanovisko k účetnímu postupu nebo studuji materiály k článku do našeho účetního zpravodaje. Hledám účetní řešení v legislativě nebo „chytré tlusté“ knize o Mezinárodních standardech finančního výkaznictví.

Energii v těchto chvílích dodá ovocná svačinka a/nebo kávička. Pokud nejsem v kanceláři, ale u klienta, kávička je téměř vždy. Jak jsem již uvedl, auditoři hodně cestují, a tak se traduje, že někteří auditoři mají svoji hitparádu oblíbenosti klientů nastavenou podle spokojenosti s nabídnutou kávou. Na každém šprochu pravdy trochu… :-)

11.00 – 12.30 Čas oběda. Často nastane s kolegy debata, kdy je ten správný čas na oběd. My „ranní ptáčata“ máme hlad dříve, zatímco „spáči“ preferují pozdější oběd, až kolem 12:00 nebo i později. V případě, že jdu na pracovní oběd s klientem, časový rozsah oběda je samozřejmě delší než magická půlhodina, případně „ještě delší“ v závislosti na zemi původu či kultuře klienta. :-)

12.30 – 16.00 Odpolední „fičák“ se podobá tomu dopolednímu. Některá témata diskutovaná ráno se od té doby vyvinula, zpřesnila či někdy bohužel ještě více znejasnila. Účetnictví není vždycky černobílé, ale auditor se musí rozhodnout v režimu ano – ne. Po 15:00 se čas od času ozývá hlas Ameriky – tedy zatím jen východního pobřeží, kde právě začíná pracovní doba. Západní časová pásma nastupují později.

16:00 – 17:00 Nastává určitý zlom – většině klientů v účtárnách a finančních odděleních končí pracovní doba, tj. veškeré další dění je opět interní a je zase klid na práci.

Následuje buď odjezd domů, abych se mohl aktivně zúčastnit večerního koupání dcery, nebo pokud jsem mimo domov na auditu, přesuneme se s týmem od klienta na hotel a jdeme společně na večeři. Po koupání/večeři je nutné někdy zapnout počítač, abych dotáhnul urgentní úkoly.

Čas od času vyrazím na večer ACCA s nějakým zajímavým hostem. Jindy zase volné pozdní odpoledne/večer věnuji práci ve vinném sklepě nebo na vinici, degustaci vína na nějaké akci nebo jiným aktivitám. Výjimkou není ani pracovní večeře s klientem.

Pin It on Pinterest

Share This

Odebírejte novinky od ACCA

Zapište se do našeho newsletteru, aby vám neunikly poslední novinky ze světa ACCA.

Děkujeme za zapsání do mailového seznamu. Již brzy se můžete těšit na zprávy od ACCA.